Johanna F. H. Hoogenraad is een klassiek geschoold kunstenaar uit Amsterdam.

In 1978 studeerde ze af aan de Gerrit Rietveld Akademie in audiovisuele vormgeving, een subafdeling van grafisch ontwerpen.

Ze heeft les gehad van grote kunstenaars en beroemde (typo)grafici zoals o.a.Piet Klaasse, Herman Gordijn, Charles Jongejans, Tom de Heus, Gerard Unger en Piet Zimmerman. 

Haar leraar tekenen op de middelbare school, Arie Vermeer, een gevestigd kunstenaar uit die tijd, raadde haar aan, om na het examen, naar de kunstakadenie te gaan. Dat was een stimulans en vond ze een geweldig idee want in haar kindertijd deed ze niets liever dan tekenen. Bovendien kon ze zo het artistiek talent van zowel vaders- als moederszijde aanboren.

Aanvankelijk startte Johanna in 1972 haar loopbaan als kunstenaar met art classes, model en portret in USA waar ze 8 maanden woonde.

Terug in Amsterdam werd ze toegelaten tot de Gerrit Rietveld Academie, en voltooide de 5-jarige vakopleiding; grafiek/grafisch ontwerpen. Tijdens deze studie ontstond binnen die richting, een nieuwe afstudeerrichting: Audio Visuele Vormgeving. Daarin studeerde ze af. 

Dit was ten tijde van de ontwikkeling van het nieuwe medium ‘Video’ o.l.v. Jos Houweling. Ze focuste zich op beeld en geluid en maakte meerdere tekenfilms voor het bekende televisie programma: ‘Twee voor twaalf’. 

Haar afstudeerproject was een combinatie van fotografie, schilderkunst, Haiku poëzie en geluid.

Na de akademietijd werkte Johanna als cameravrouw voor de Martin Toonder Studios. Ze werkte voor Multifilm aan educatieve films, tekenfilms of een combinatie van life action- en tekenfilm. 

Haar grootste project was de tekenfilm van cartoonist Martin Toonder: "Als je begrijpt wat ik bedoel”.  Deze avondvullende tekenfilm met productie van Rob Houwer en tekenaar Harry Geelen, is in Nederland nooit geëvenaard.