Biografie

Johanna Hoogenraad is een klassiek geschoold kunstenaar uit Amsterdam.

Haar leraar tekenen, op de middelbare school, Arie Vermeer, een gevestigd kunstenaar uit die tijd, raadde haar aan om na haar examen naar de kunstakadenie te gaan. Dat stimuleerde haar en vond ze een geweldig idee want in haar kindertijd deed ze niets liever dan tekenen. Bovendien kon ze zo het artistiek talent van zowel vaders- als moederszijde aanboren.

Aanvankelijk startte ze in 1972 haar loopbaan als kunstenaar met art classes, model en portret, in USA, waar ze 8 maanden woonde. Terug in Amsterdam deed ze de 5-jarige vakopleiding grafiek/grafisch ontwerpen aan de Gerrit Rietveld Akademie. Tijdens deze studie ontstond binnen de richting, gebonden grafiek, een nieuwe afstudeerrichting.: Audio Visuele Vormgeving. Dit was ten tijde van de ontwikkeling van het nieuwe medium ‘Video’:  Daarin studeerde ze af, o.l.v. Jos Houweling.

Ze focuste zich op beeld en geluid en maakte in die tijd meerdere tekenfilmpjes voor het bekende televisie programma: ‘Twee voor twaalf’. Haar afstudeerproject was een combinatie van fotografie, schilderkunst, Haiku poëzie en geluid.

Na de akademietijd werkte ze als camera vrouw voor de Martin Toonder Studios. Ze werkte voor Multifilm aan educatieve films, tekenfilms of een combinatie van life action- en tekenfilm. Het grootste project waaraan ze werkte was de tekenfilm van Martin Toonder: ‘Als je begrijpt wat ik bedoel”.  Deze avondvullende tekenfilm met productie van Rob Houwer en tekenaar Harry Geelen, is in Nederland nooit geëvenaard.

Ze heeft les gehad van grote kunstenaars en beroemde (typo)grafici zoals o.a.Piet Klaasse, Herman Gordijn, Charles Jongejans, Tom de Heus, Gerard Unger en Piet Zimmerman.