Biografie

Johanna Hoogenraad is een klassiek geschoold kunstenaar uit Amsterdam.

Kunstenaar Arie Vermeer, van wie zij les had op de middelbare school, raadde haar aan om naar de kunstakadenie te gaan. Dat vond ze een goed idee want in haar kindertijd deed ze niets liever dan tekenen. Zodoende kon ze het artistiek talent van zowel vaders- als moederszijde aanboren.

Aanvankelijk startte ze in 1972 haar loopbaan als kunstenaar met art classes, model en portret, in USA, waar ze 8 maanden woonde. Terug in Amsterdam deed ze grafisch ontwerpen aan de Gerrit Rietveld Akademie. Een paar jaar later ontstond binnen de richting, gebonden grafiek, onder invloed van de ontwikkeling van het nieuwe medium ‘video’, een nieuwe afstudeerrichting: Audio Visuele Vormgeving o.l.v. Jos Houweling. Daarin studeerde ze af.

Ze focuste zich op beeld en geluid en maakte in die tijd meerdere tekenfilmpjes voor het televisie programma: ‘Twee voor twaalf’. Haar afstudeerproject was een combinatie van fotografie, schilderkunst, Haiku poëzie en geluid.

Na de akademietijd werkte ze als camera vrouw voor de Martin Toonder Studios. Ze werkte voor Multifilm, aan educatieve films, tekenfilms of een combi van life action- en tekenfilm. Het grootste project was de tekenfilm van Martin Toonder: ‘Als je begrijpt wat ik bedoel”.  Deze avondvullende tekenfilm met productie van Rob Houwer en tekenaar Harry Geelen, is in Nederland nooit geëvenaard

Ze heeft les gehad van grote kunstenaars en (typo)grafici zoals o.a.Piet Klaasse, Herman Gordijn, Charles Jongejans, Tom de Heus, Gerard Unger en Piet Zimmerman.